Autobanden zoeken
Een Vulco expert zoeken

Een Vulco expert zoeken

Europees bandenlabel

Het Europees bandenlabel biedt belangrijke informatie over de veiligheid en milieuaspecten van een band. Daarom kan het u helpen banden te vergelijken op basis van drie criteria: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek, en extern geluid.

Brandstofefficiëntie

Wist u dat banden tot 20% van het brandstofverbruik van uw voertuig voor hun rekening nemen? Banden met een hoge brandstofefficiëntie leveren u meer kilometers per tank en een lagere CO2-uitstoot.

Wat maakt een band brandstofefficiënt?
Eenvoudig gesteld vereisen brandstofefficiënte banden minder energie om te rollen. Dat leidt uiteindelijk tot een lager verbruik van brandstof.

Rolweerstand is de weerstand die een band ondervindt bij het raken van de grond.
Minder rolweerstand = minder energie nodig om een band te laten rollen = minder brandstofverbruik
Rolweerstand wordt in een labopstelling gemeten bij een temperatuur van 25 graden celcius. De rolweerstand vertegenwoordigt ongeveer 20% van het brandstofverbruik van een auto. Tussen de beste en de slechtste klasse bedraagt het verschil in brandstofverbruik 7,5%.

Hoe wordt brandstofefficiëntie ingedeeld?
Brandstofefficiëntie is op het bandenlabel ingedeeld in klassen van A tot G op een kleurgecodeerde schaal.

  • A (groen) = de hoogste score voor brandstofefficiëntie.
  • G (rood) = de laagste score voor brandstofefficiëntie.
  • Klasse D wordt niet gebruikt voor personenwagens.
Bandenlabel brandstofverbruik Premio Banden en Autoservice

Wat deze klassen betekenen
Het verschil tussen score A en G op het bandenlabel kan tot uiting komen in een 7,5% lager brandstofverbruik. Bijvoorbeeld: de keuze voor banden van klasse A kunnen een besparing van meer dan 6 liter brandstof per 1.000 kilometer opleveren in vergelijking met banden van klasse G. Dat betekent bij een gemiddeld kilometrage van 35.000KM/jaar, en een brandstofprijs van € 1,50, een besparing van € 300 per jaar!

Grip op nat

Banden met een hoge grip op nat wegdek stoppen sneller op natte wegen dankzij een kortere remafstand.

Wat is grip op nat?
‘Grip op nat’ is het vermogen van de band om ook in natte omstandigheden grip te houden op de weg. De EU-index focust op slechts één aspect, namelijk het remvermogen op een nat wegdek.
Afhankelijk van de testmethode wordt grip gemeten door:

  • De remprestaties op een natte ondergrond (remmen van 80 km/u tot 20 km/u)
  • De frictie tussen het wegoppervlak en de band bij 65km/u (Skid Trailer test)

In de praktijk kan bij een noodstop het verschil in remafstand – tussen de beste en slechtste band – oplopen tot 30%. Bij 80km/h betekent dat een verschil in remafstand van meer dan 18 meter!

Bandenlabel grip op nat wegdek Premio Banden en Autoservice

Hoe wordt grip op nat ingedeeld?
Op het bandenlabel wordt “grip op nat” ingedeeld in klassen A tot en met F: A = hoogste klasse en
F = laagste klasse. Klassen D en G worden op het bandenlabel bij dit criterium niet gebruikt voor personenwagens.

Wat betekenen deze klassen
In een noodsituatie kunnen enkele meters een groot verschil uitmaken. Als een personenwagen een noodstop maakt bij 80 km/u, zal een band met labelscore A 18 meter sneller stoppen dan een band met labelscore F.

Rolgeluid

Een deel van het geluid van een voorbijrijdende auto is afkomstig van de banden. Door een band te kiezen met een goede geluidsindex kunt u de impact van uw rijdende auto op de omgeving verminderen.

Wat wordt er gemeten door de Europese geluidsindex?
De Europese index meet het externe geluidsniveau van de band in decibels. Omdat slechts weinig mensen vertrouwd zijn met decibelwaarden, wordt op het bandenlabel ook een luidspreker met zwarte golven afgebeeld om duidelijk te maken hoe luidruchtig een band is. Hoe meer golven er op het label te zien zijn, hoe luider de band.

Het profiel van de band (m.n. de plaasting van de profielblokken) heeft een grote invloed op het rolgeluid dat de band produceert

Bandenlabel geluid Premio Banden en Autoservice

Het externe rolgeluid wordt uitgedrukt aan de hand van 2 parameters:

  • een waarde in decibel
  • een pictogram met 1, 2 of 3 zwarte golven

Een verhoging van het geluid met 3 decibel, betekent dat het geluidsniveau verdubbelt!

  • 1 zwarte golf: Stil (3 dB of meer onder de Europese limiet).
  • 2 zwarte golven: Matig (tussen de Europese limiet en 3 dB minder).
  • 3 zwarte golven: Luid (boven de Europese limiet).

Wat betekent deze indeling?
Het decibelniveau wordt gemeten volgens een logaritmische schaal. Een stijging van slechts enkele decibel betekent al een groot verschil in geluidsniveau. Een verschil van 3 dB staat zelfs voor een verdubbeling van het door de band geproduceerde externe geluid.

Waar vindt u het bandenlabel?

Het is wettelijk verplicht om de labelscore bij de verkoop van een band te vermelden.

 

Beperkingen van het bandenlabel

Het label is geen kwaliteitslabel dat alle relevante prestatiecriteria van banden omvat. Het label heeft niet de intentie kwaliteitscontroles (die uitgevoerd worden door gespecialiseerde laboratoria) of informatie van fabrikanten of anderen (bijvoorbeeld autobranche verenigingen) te vervangen, die een breder scala aan criteria gebruiken om banden te karakteriseren.
Onafhankelijke testinstanties (TÜV SÜD Automotive, Dekra,…) en test-magazines (ADAC, Auto Zeitung, AMS,…) voeren veeleisende en geavanceerde bandentesten uit. Tijdens die testen analyseren zij gemiddeld 15 verschillende prestatiecriteria.

Enkele belangrijke criteria die niet op het bandenlabel voorkomen zijn aquaplaning, stabiliteit, kilometrage en eigenschappen op droge weg.

Winterbanden worden niet getest in echt koude omstandigheden, maar zijn wel ontwikkeld om goed te presteren op sneeuw en ijs, en bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.